Rotterdam 2040 in première!

Rotterdam 2040, de nieuwe film van Gyz La Rivière gaat in première
galapremière: 16 mei 2013
tentoonstelling in TENT: 18 mei – 16 juni 2013

Rotterdam 2040, de langverwachte nieuwe film van kunstenaar Gyz La Rivière beleeft haar première op donderdag 16 mei in Theater Gouvernestraat (het voormalige Lantaren/Venster). “Je kan niet vooruit zonder achterom te kijken” is het uitgangspunt van zijn 95 minuten durende film. In een energieke mengeling van feiten, fictie en futurisme schetst Gyz La Rivière hoogte- en dieptepunten in de ontwikkeling van de stad Rotterdam. Van zaterdag 18 mei tot en met zondag 16 juni is de film te zien in TENT.

Rotterdam 2040 is geen feitelijke documentaire, maar een film waarin La Rivière zijn persoonlijke visie presenteert op de ontwikkeling van Rotterdam van voor het bombardement tot het jaar 2040, 100 jaar na het bombardement en het 700-jarige bestaan. Zo pleit hij voor een explosieve groei van bewoners in Rotterdam, toont hij aan dat grote delen van Rotterdam niet zijn verwoest door het bombardement maar door onze eigen handen, en neemt hij oude utopische ideeën over de stad Rotterdam onder de loep. Met archiefmateriaal, nieuw beeld en La Rivière zelf als voice-over weet hij in 95 minuten iedere kijker verliefd te laten worden op zijn lievelingsstad.

De film is het tweede hoofdstuk van een langdurige onderzoek van La Rivière naar de geschiedenis van Rotterdam. De voorstudie resulteerde in het boek Rotterdam 2040, verschenen in 2010.

La Rivière is een multidisciplinaire kunstenaar die de grenzen van de kunst opzoekt door verbindingen te zoeken met massamedia en populaire cultuur in video-, installatie- en performancekunst. In zijn werk heeft Rotterdam vaak de hoofdrol. La Rivière verbeeldt de grootstedelijke problematiek van zijn thuisbasis in energieke kunstprojecten en publicaties.

Een overzicht van het werk Gyz La Rivière was eerder in TENT te zien in de tentoonstelling van genomineerden voor de Dolf Henkes Prijs 2012. De jury onder leiding van Joop van Caldenborgh riep La Rivière uit tot winnaar om zijn verbondenheid met de stad en het aanstekelijk enthousiasme waarmee hij zijn multidisciplinaire kunst maakt.

FINAL_2040_banner01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: